נהיגה בשכרות
עו"ד משולם גלעד – מומחה בתעבורה
צרו קשר לפגישת ייעוץ והכוונה ראשונית.
בספר חוקי מדינת ישראל לא קיים איסור גורף על נהיגה כשבגופו של הנהג קיים אלכוהול. בישראל האיסור הנו לנהוג מעל רף אלכוהול מסוים בדם, על פי קריטריונים שונים של גיל ועיסוק ומכאן חשיבות רבה לאופן קביעת רמת האלכוהול בגופו של הנהג. תיק נהיגה בשכרות הנו תיק מורכב, בו פרטים רבים אשר פגם ראייתי בכל אחד מהם עשוי להשפיע על ההליך כולו.
ראשית אדגיש כי המלצתי לכל נהג באשר הוא, מכל גיל ועיסוק, להחמיר עם עצמו ולהפריד לחלוטין בין אלכוהול לנהיגה. החמרה זו על הוראות החוק תבטיח את ביטחונך ושלומך ולצד זאת שלום היקרים לך.
במידה ושוטר חושד כי נהג נוהג כשהוא שיכור, עליו להוכיח על ידי ראיות כי אכן בדמו של הנהג אלכוהול ברמה העולה על המותר לאותו נהג בחוק. בכדי לעשות כן יש בידי המשטרה מכשיר מדידה המכונה בפי העם "ינשוף", שהנו מכשיר הזוכה לאמינות בבית המשפט אך בכפוף לשורה ארוכה של נהלים והוראות הן של המשטרה, הן של יצרן המכשיר והן הוראות שנקבעו בפסיקה לאורך השנים.
השוטר שחשד כי לפניו נהג שיכור, נזקק במקרים רבות לסיוע של שוטרים נוספים. כל שוטר חייב במילוי דו"ח פעולה שם יתעד את פעולותיו. ככל שיאספו השוטרים ראיות באופן מושלם ומוצלח, יקשה על מי שנאשם בתיק שכרות לעורר ספק בלב בית המשפט כי אכן היה שיכור אך, המציאות אינה כזאת.
מלבד הראיות המדעיות הקובעות את רמת האלכוהול בדם ישנה שורה של פעולות בעל השוטרים לבצע. כמו כן ישנה חשיבות לגבי הזמנים בהם מבוצעת פעולה זו או אחרת וזאת עד כשי שאי התאמה בזמנים, בנקודות מסוימות עשויה להביא לסגירת תיק, לעיתים אף מחוסר אשמה(!)
במציאות, ישנם כשלים לא מעטים באופן טיפול השוטרים, כשלים שפעמים רבות מעלים ספק לגבי היכולת להוכיח את אשמת הנהג מעל לכל ספק סביר. למשל מקרה בו לא ערך מפעיל הינשוף את שורת הבדיקות שהוא מחויב לערוך למכשיר באופן שנדרש או שלא הפעילו לפי הכללים ו/או כאמור הזמנים ועוד.
יודגש כי לפי החוק מי סירב לבדיקת שכרות כדין ייחשב לשיכור אך, גם כאן כפוף העניין לתקינות ההליך. למשל מי שסירת לבדיקה ולא הוכח כי הוסברה לו משמעות הסירוב (לא הוזהר כי אם יסרב ייחשב לפי החוק כשיכור ויגזרו עליו העונשים הקבועים לצד עבירת נהיגה בשכרות), לא ייחשב על ידי בית המשפט כשיכור היות שלא הוזהר ולא הוסבר כנדרש.
היות שבחוק קבוע עונש מינימום שנתיים פסילה למי שהורשע בנהיגה בשכרות, נשאף, במידה שיש בתיק כשלים היורדים לשורשו של עניין להביא לתיקון הסעיף לסעיף חמור פחות, למשל נהיגה תחת השפעה (כאן עונש המינימום הנו כבר 3 חודשים ולא שנתיים).
רק במידה שישנם כשלים משמעותיים יותר, המקימים ספק משמעותי לגבי אשמתו של הנהג ישנם מצבים בהם אמליץ ללקוח לנהל את התיק במלואו.
אזכיר כאן כי גם תיקים בהם מואשם נהג בשכרות מתוקף בדיקת סמים ו/או מתוקף סירוב הם תיקי שכרות לכל דבר. לתיקים אלו ניואנסים אחרים ומצב משפטי התלוי גם כאן במערכת חוקים וכללים דומה. למשל בניגוד לבדיקת ינשוף אותה מחויב כל נהג שמתבקש לעבור ואם יסרב ייחשב שיכור, על מנת לדרוש מנהג בדיקה לגילוי סמים (במידה שאינו חשוד בגרימת תאונת דרכים) יש צורך שיקום בעיני השוטר יסוד סביר מסוים. במידה שסירב נהג לבדיקת סמים כאשר לא התקיים התנאי לא ייחשב שיכור!
עוד חשוב לציין כי נהיגה בשכרות, כאשר היא מצטרפת לעבירות מסוימות, למשל נהיגה בפסילה או ללא רישיון נהיגה, גרימת תאונה כשהנהג שיכור או אפילו שכרות בפעם השנייה – שמה את העניין במקום אחר לגמרי תוך שעמדת התביעה בתיקים אלו, בנוסף לעונשי הפסילה הארוכים ולשאר הרכיבים הנה למאסר בפועל ופעמים רבות אף ייעצר במקרים הללו הנהג ויובא לבית המשפט לבקשת מעצר עד תום ההליכים בתיק.
קיבלת דו"ח שכרות – פנה אליי בהקדם בכדי להעריך את מצב הראיות בתיק ובכדי להעריך את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בניהול התיק. רק כך נוכל לקבוע כיצד הכי נכון להמשיך את הטיפול בתיק.
פרטי התקשרות:
טלפון: 02-5363520
פקס: 077-555-8758
גלעד נייד: 050-6271124
דור נייד: 054-5453091
דוא"ל: info@meshulam-gilad.co.il
מען לשליחת דואר: גבעון החדשה, ת.ד 197, מיקוד: 9090100