דו"ח תשלום קנס בקשה להישפט
עו"ד משולם גלעד – מומחה בתעבורה
צרו קשר לפגישת ייעוץ והכוונה ראשונית.
בעבירות קלות הקבועות בחוק ירשם לנהג דו"ח "הודעת תשלום קנס" או "ברירת קנס" המציב בפניו ברירה לגשת ולשלם את הקנס ו"לגמור עניין" או לחילופין, להגיש בקשה להישפט בבית משפט ולהוכיח חפותו. יודגש כי תשלום הקנס הנו הודאה בביצוע העבירה.
מחד, דו"ח תשלום קנס הנו פריווילגיה שניתנת למי שביצע עבירה קלה בכדי לחסוך את זמנו ובעיקר, זמן בית המשפט והתביעה. מי שקיבל את הדו"ח רשאי לגשת ולשלם את הקנס שלכאורה הנו עונש מקל של קנס מופחת בלבד, מבלי להגיע לבית המשפט ומבלי שעברו הקודם (במידה שיש כזה) ייזקף לחובתו (כמובן שבמידה שמדובר בעבירה הנושאת לצידה נקודות חובה גם ירשמו לחובתו הנקודות). מאידך, פעמים רבות הנהג משוכנע כי לא ביצע את העבירה ולכן יגיש "בקשה להישפט" בבית המשפט. הוראות כיצד לעשות זאת מופיעות על גבי הדו"ח וישנה חשיבות לעמוד במועדים המופיעים שם.
חשוב להבהיר כי משבחר אדם לבקש להישפט אין בית המשפט מחויב לקנס המקורי. פעמים רבות נאשמים בוחרים להישפט ללא כל תכלית ובדרך שאינה נכונה ומוצאים עצמם נענשים בעונשים חמורים בהרבה כולל כפלי קנס ואף פסילת רישיון נהיגה. מכאן, חשוב להבין כי קיים סיכון מסוים בהגשת בקשה להישפט שאינה מבוקרת ואינה מושכלת.
יחד עם זאת לא תמיד אילו פני הדברים. פעמים רבות מסתיים הליך הגשת בקשה להישפט בביטול הדו"ח, סגירת התיק או הטבות משמעותיות אחרות כמו תיקון לסעיף ללא נקודות או הפחתת הקנס וכו'.
על מנת לבחון האם כדאי להגיש בקשה להישפט ולהעריך סיכויים מול סיכונים בהגשת בקשה להישפט, פנה אליי לבחינת החומר ולייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות.
חשוב לדעת כי גם אם לא תשלם את הקנס משך הזמן המאפשר זאת (מבלי להגיש בקשה להישפט), יראו בך כמי שמודה בעבירה ובנוסף, ימשיך הקנס לעלות על פי חוק עד שישולם. עוד לציין כי לו חלף המועד לבקשה להישפט ובהתקיים התנאים הנדרשים (למשל תוכיח כי התקיים כשל שאינו תלוי בך שמנע ממך מלקבל את יומך בפני בית המשפט), ניתן להגיש לבית המשפט בקשה חריגה, להגשת בקשה להישפט באיחור.
ישנן פרוצדורות נוספות למשל, בקשה להסבת דו"ח תנועה (בעיקר בעבירה מצולמת של מהירות כאשר דו"ח קנס הגיע בדואר לבעל הרכב הרשום, אך מי שנהג הוא אדם אחר), בקשה לשלם את הסכום המקורי למרות שמועד התשלום המקורי חלף ועוד.
ככלל, אם קיבלת דו"ח ברירה עליך לשלם את הקנס בהתאם להוראות הרשומות על הדו"ח!
מתי כדאי לשקול הגשת בקשה להישפט
ישנן שני מצבים עיקריים בהם כדאי לשקול להגיש בקשה להישפט. כשל פרוצדורלי או טכני במילוי הדו"ח על ידי השוטר או כשל מהותי, שימנע מהמשטרה את היכולת להוכיח מעל לכל ספק, מבחינה ראייתית, כי ביצעת את המיוחס לך בדו"ח.
פעמים רבות מדובר בכשל שהנו לכאורה טכני בלבד אך, העובדה כי יש לו משמעויות היורדות לשורשו של עניין נטען ונוכיח כי הוא גם מהותי. למשל שוטר שטעה ברישום שעת העבירה בדו"ח. על אף שניתן לטעון כי מדובר בטעות סופר, יתכן כי תוכל להוכיח שבשעה האמורה היית עם רכבך במקום אחר ובכך להטיל ספק ואף להוכיח כי לא ביצעת את העבירה.
כשל מהותי מתקיים כאשר נסיבות האירוע כפי שתיאר השוטר אינן משקפות את האירוע כפי שהתרחש. חשוב להבין כי יש לבדוק את הנסיבות כיצד שרשומות בדו"ח ולבחון אילו ראיות יש בידך, בכדי, להוכיח את טענתך ולהטיל ספק בגרסת המשטרה.
חשוב מאד לשקול היטב את החומר בכללותו טרם מגישים את הבקשה ולא להגיש בקשה שסיכוייה על פניהם אפסיים. רבים מגישים בקשה כי הם בטוחים שהם צודקים והשוטר טועה, מתוך כעס ופרץ רגשות ומבלי להבין את משמעות הבקשה.
אנשים רבים חושבים שאין מה להפסיד וכדאי לנסות להישפט אך לא כך הדבר. משבחר אדם לבקש להישפט, אין בית המשפט כבול לסכום הקנס המקורי. פעמים רבות יגזור בית המשפט, אם ירשיע נהג לאחר ניהול תיק בו הוגשה בקשה להישפט, עונש כפול ואף יותר מכפול. פעמים רבות גוזר בית המשפט גם עונשי פסילה בנוסף לקנס.
הסיבה העיקרית לכך היא כי מסלול ברירת המשפט נוצר על מנת לחסוך את זמנו של בית המשפט וכל שאר הגורמים המעורבים ולחסוך את הצורך בדיון שיפוטי בעבירות קלות, זאת בתמורה לעונש מופחת. משבחר אדם לבקש להישפט והורשע, אינו ראוי להפחתה. העניין נכון בעיקר כאשר מדובר על נהג שלחובתו עבירות קודמות או דומות, עונש תנאי להפעלה וכיוב'.
זכור לי מקרה בו נאשם שביקש להישפט בגין עבירת שימוש בטלפון תוך כדי נהיגה, במקום לשלם 1000 ₪ קנס. לאחר שהורשע ראתה השופטת כי רשומות לחובתו עבירות תעבורה רבות, ביניהן גם 6 הרשעות בגין שימוש בטלפון (בחלקן אף הורשע לאחר שביקש להישפט וניהל משפט). על הנאשם נגזרו קנס של 6000 ₪ ופסילת רישיון נהיגה למשך 3 חודשים.
מניסיוני, רבות מהבקשות להישפט בדו"ח ברירת משפט המוגשות מתוך סערת רגשות. הנהג כועס ונפגע מהמפגש עם השוטר ומהפגיעה ב"ארנקו" ומגיש בקשה להישפט. אדם כזה עלול להחמיר את מצבו בבית המשפט.
על ההחלטה להגיש בקשה להישפט להיות עניינית ועליה להישען על מצב החומר בתיק, כמו על פרטים נוספים רבים. מה רשם השוטר בנסיבות המקרה שעל הדו"ח, מיהו השוטר, מה היו הנסיבות שהובילו לרישום הדו"ח ומה קרה לאחר מכן, מה הייתה תגובת הנהג על הדו"ח, האם היו עדים למקרה, מי הם העדים ומה הקשר שלהם אל הנהג שקיבל את הדו"ח, היכן בארץ נרשם לנו הדו"ח (בתי משפט שונים נוטים לייחס חומרה שונה ומדיניות שונה בעבירות מסוימות) וכיוב'. צריך להבין שהשופט בוחן את התיק לפי הראיות ועל פי החוק, ניתוח נכון של המצב הראייתי יכול ללמד על סיכויי הצלחת הבקשה להישפט או כישלונה. זאת ועוד, ישנם עוד פרטים רבים שעלינו לשקול טרם נגיש את הבקשה למשל נסיבות אישיות של הנהג – מה עברו התעבורתי ו/או הפלילי, האם יש לחובתו הרשעות דומות, מהו מזגו האישי וכיוב'. האמור הנו רק על קצה קצהו של המזלג. אדם המגיש בקשה להישפט על דו"ח בעלמא, מסתכן בהחמרת עונשו. מאידך, ישנם מקרים בהם אמליץ להגיש בקשה להישפט. זכורים לי לא מעט מקרים בהם רק מנימוקי הבקשה כפי שהגיעו לידיי כתובע, המלצתי על סגירת הדו"ח לאלתר.
נאשם שקיבל דו"ח ברירת משפט והגיש בקשה להישפט, ככלל ישלח לביתו זימון למועד משפט. משלב זה בו זומן למשפט, דומה מצבו למי שקיבל הזמנה לדין משוטר ומומלץ לקרוא גם את ההסבר העוסק בדו"חות הזמנה לדין.
פרטי התקשרות:
טלפון: 02-5363520
פקס: 077-555-8758
גלעד נייד: 050-6271124
דור נייד: 054-5453091
דוא"ל: info@meshulam-gilad.co.il
מען לשליחת דואר: גבעון החדשה, ת.ד 197, מיקוד: 9090100