מעצר בעבירות תעבורה
עו"ד משולם גלעד – מומחה בתעבורה
צרו קשר לפגישת ייעוץ והכוונה ראשונית.
כעקרון אין מקובל לעצור נאשמים בעבירות תעבורה. המעצר בתעבורה שמור רק למקרים בהם קיימת עילת מעצר, מקרים שמן הסתם שייכים לרף הגבוה של חומרת העבירות בדיני התעבורה.
ישנם שני סוגי מעצר עיקריים. מעצר לצרכי חקירה או "מעצר ימים" ומעצר עד "תום הליכים" עם הגשת כתב אישום. מעצר ימים תבקש המשטרה כאשר דרוש לה זמן להשלמת החקירה, מתקיימת "עילת מעצר" ולא ניתן לבצע את פעולות החקירה ללא היות העצור במעצר. כאן על המשטרה (היחידה החוקרת במשטרה) להראות לשופט את פעולות החקירה הדרושות לה ולשכנע את השופט כי לא ניתן לבצען כאשר החשוד אינו במעצר או שהחשוד מסוכן לציבור עד כדי כך, שלא ניתן לשחררו עד הגשת כתב האישום. השופט יבדוק את מצב הראיות, את העילה ואם יתרשם כי לא ניתן להסתפק בחלופת מעצר (למשל מעצר בית עם מפקחים…), יורה על מעצר ימים מוגבל ככל הניתן. מעצרי ימים ניתנים לימים בודדים והכל פעם צריכים החוקרים להגיע ולשכנע את השופט מחדש כי המעצר עדיין הכרחי כאמור לעיל.
מעצרי ימים אנו רואים בתיקי תעבורה בעיקר בתאונות חמורות שנגרמו בנסיבות חמורות עד כדי שברור מהנסיבות (או מזהות הנהג) כי הנהג מסוכן לציבור עד כדי שלא ניתן לשחררו גם טרם כתב אישום למשל, תאונת פגע וברח חמורה (הכיצד נסמוך על מי שברח מזירת תאונה קשה), תאונות חוזרות על ידי נהג שיכור או פסול נהיגה (אם עושה זאת שוב ושוב, לא ניתן לסמוך כי הורתע), תושב זר/ שטחים בתאונה קטלנית (שקיים חשש כי ימלט מהדין), נהג חשוב בתאונה קשה שיש חשש כי מסתיר פרטי חקירה או אם ישוחרר ישפיע על עדים, למשל מי שהיה עמו ברכב ועדיין מתחבא) וכיוב'. בכל מקרי מעצר הימים הזכורים לי היה על הפרק לכל הפחות, עניין חבלות קשות אם לא מוות או, חשוד השב ומבצע עבירות מסוכנות שוב ושוב.
ככלל קיימות שלוש עילות מעצר עיקריות. הראשונה, מסוכנות, השנייה שיבוש הליכי משפט והשלישית המלטות מהדין. שתי העילות האחרונות נלוות לעבירות מסוג פשע ומכאן, תגיש התביעה בתעבורה בקשת מעצר עד תום הליכים רק לאחר שמתקיימת לדעתה עילת מעצר של מסוכנות.
משמעות מעצר עד תום הליכים הוא כי המשפט ינוהל כנגד הנאשם כשהוא עצור משך כל המשפט ויגיע אל הדיונים ממעצרו על ידי יחידת הליווי של שירות בתי הסוהר, שגם תחזיר אותו למעצרו בסיום כל דיון.
במידה שהתביעה מגישה כתב אישום חמור ושהנה סבורה כי קיימת מסוכנות ברמה המצדיקה מעצרו עד תוה"ל, תגיש עם כתב האישום בקשת מעצר עד תוה"ל. הבקשה תידון מול שופט אחר (לא השופט שידון בתיק העיקרי הואיל ועל השופט בהליך המעצר לקבוע מסוכנות ואגב כך להיחשף לראיות ולעברו של הנאשם – שבהליך המעצר נקרא "משיב" משום שהוא "משיב" לבקשת התביעה- היא "המבקשת").
שופט הליך המעצר יבחן את קיומן של הראיות לכאורה, קיומה של עילת המעצר ואת העדרה של חלופת מעצר – אי אפשר לקיים את שלום הציבור בסנקציה פחות דרסטית , למשל פסילת רישיון עד תום ההליכים, מעצר בית בפיקוח או במקום מרוחק וכיוב'.
על החלטת שופט בבקשה למעצר ניתן לערור בפני בית המשפט המחוזי שידון בערר בדרך כלל באותו היום או לכל היותר ביום המחרת.
פעמים רבות, המשטרה מבקשת מעצר כנגד חשוד או נאשם כאשר ברור כי הסיכון הנשקף מהחשוד נאשם הנו "זועק לשמיים". במקרים שכאלו, מתקיים האינטרס הציבורי ופעמים רבות נראה כי המעצר אכן מציל חיים ומונע סכנה מוחשית מהציבור. לצערי, מניסיוני הרב, לדעתי פעמים רבות מוגשות בקשות מעצר כאשר "אצבעה של המשטרה קלה על ההדק" באופן, המעלה יותר מחשש כי רואה במעצר מקדמה על חשבון העונש. גורמים מסוימים במשטרה, מכינים לעצמם רשימות עבירות וקריטריונים וממציאים מעין "חזקות מסוכנות". פעמים רבות מתנגדת המשטרה לחלופות מעצר ראויות, באופן שלדעתי, אינו משקף את האינטרס הציבורי ואפילו מנוגד לו.
למשל מי שרישיונו אינו בתוקף זמן רב בשל הוצאה לפועל או בשל אי הסדרת מעמדו בישראל. מבלי לפגוע בחומרת מעשיו כאשר מחליט לנהוג למרות שאינו מורשה ומבלי להקל בעמדה העונשית החמורה הראויה להיות בסיום משפטו אם יורשע, לדעתי, בניגוד לדעת המשטרה הרואה בו אדם מסוכן, אין במעשיו כשלעצמם ללמד על מסוכנותו. יתכן שהוא נהג זהיר ומנוסה (והרי פסילתו אינה קשורה לאופן בו נהג אלא לחובות כספיים) ויתכן שהמקום שיתפוס בתא המעצר, יהיה על חשבון עצור אחר שאנס, שדד או הפיץ סמים לילדים. הקלות בה מגישה המשטרה בקשות מעצר עד תום ההליכים גרמו לי מורת רוח רבה ופעמים רבות טענתי כתובע בתיקי מעצר כפקודת הממונים עליי, מקום בו הרגשתי כי הדבר מנוגד לאינטרס הציבורי.
נעצרת בעבירת תעבורה, פנה אליי, אשמח לבחון את התיק ובמקרים רבים לסייע להעמיד את המקרה בפרופורציות הראויות. המעצר בתיקי תעבורה הינו החריג ולא הרגיל ולדעתי דורש האינטרס הציבורי כי למעצר יכנס רק מי שבאמת ראוי לו.
פרטי התקשרות:
טלפון: 02-5363520
פקס: 077-555-8758
גלעד נייד: 050-6271124
דור נייד: 054-5453091
דוא"ל: info@meshulam-gilad.co.il
מען לשליחת דואר: גבעון החדשה, ת.ד 197, מיקוד: 9090100